IAESTE
Οδηγίες συμμετοχής

Οδηγίες συμμετοχής

Η διαδικασία των αιτήσεων 

 

Exchange Internship

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι να μπεις σε σειρά προτεραιότητας για τις θέσεις Exchange Internship (κλειστού ανταγωνισμού) και ουσιαστικά να διεκδικήσεις μία θέση που θα έχει επιτυχώς ανταλλάξει η επιτροπή μας στο συνέδριο Exchange Internship, πρέπει να συμπληρώσεις την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται περίπου κάθε Νοέμβριο-Δεκέμβριο. 

Η φόρμα κοινοποιείται σε όλα τα social media της ομάδας.

Στην φόρμα θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις πληροφορίες και στοιχεία φοίτησης όπως μέσο όρο, χρωστούμενα μαθήματα κα. Μετά το πέρας της διαδικασίας των αιτήσεων θα γίνει μία κατάταξη των ενδιαφερόμενων φοιτητών ανά σχολή, με βάση τον αλγόριθμο της κατάταξης. Όλοι οι φοιτητές ενημερώνονται σχετικά με την θέση τους στην κατάταξη.  

Λίγα λόγια για τον αλγόριθμο

Ο αλγόριθμος υπολογίζει αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συμπληρώνονται στην online αίτηση, τα μόρια του κάθε φοιτητή με άριστα το 1000. Λαμβάνονται υπ’ όψιν, με διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας, ο μέσος όρος (βαρύτητα 25%), τα χρωστούμενα μαθήματα( βαρύτητα 30%) και το έτος φοίτησης (βαρύτητα 45%). 

Σημειώνεται ότι οι φοιτητές του 4ου έτους έχουν μεγαλύτερο συντελεστή σε σχέση με τα υπόλοιπα έτη. 

Ειδικές κατηγορίες: 

Bonus: Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής έχει γίνει δεκτός για πρακτική άσκηση προηγούμενη χρονιά, αλλά η θέση ακυρώθηκε με υπαιτιότητα του φορέα πρακτικής ο φοιτητής δικαιούται 20% προσαύξηση στην μοριοδότησή του. 

Malus: Σε περίπτωση που φοιτητής, ο οποίος έχει γίνει δεκτός για πρακτική άσκηση προηγούμενη χρονιά, ακυρώσει την θέση, αποκλείεται από τα προγράμματα της IAESTE για μία χρονιά και έχει μείωση 100% στην μοριοδότησή του. 

Φοιτητές που συμμετείχαν επιτυχώς σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης την προηγούμενη χρονιά, έχουν 25% μείωση στην μοριοδότησή τους, με σκοπό την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους. 

Ο αλγόριθμος υπολογίζεται ως εξής:

P= M*250 + E*450 + X*300

Όπου,

P: Points, πόντοι φοιτητή

M: Συνεισφορά μέσου όρου μαθημάτων. Υπολογίζεται βάσει αυτής της εξίσωσης Μ: 0,2*(Μ.Ο.)-1.

Ε: Συνεισφορά έτους φοίτησης βάσει ημερομηνία εγγραφής, όπως αυτή ορίζεται στην επίσημη αναλυτική βαθμολογία από την γραμματεία του τμήματος. Υπολογίζεται βάσει του παρακάτω πίνακα:

 

Σημείωση: 0 συντελεστή έχουν και οι απόφοιτοι.

X: Συνεισφορά οφειλόμενων μαθημάτων. Υπολογίζεται από την σχέση:

X= (max (ε) – χρ)  : max (ε)

όπου max (ε) αντιστοιχεί στο 30% των μαθημάτων που θα έπρεπε να έχει περάσει ο φοιτητής μέχρι το έτος στο οποίο είναι εγγεγραμμένος με βάση την επίσημη αναλυτική του από τη γραμματεία του τμήματός του.
Στην ειδική περίπτωση που μία εξεταστική περίοδος από το ακριβώς προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος ακυρώθηκε με επίσημη απόφαση τμήματος το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται κατά 10%.
Σημειώνεται ότι αν X<0 τότε Χ=0.

Disclaimer: Για την επίτευξη της αντικειμενικότητας και ομοιομορφίας του υπολογισμού του «Χ», ως max (ε) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας άλλος ίδιος αριθμός σε όλους τους υποψήφιους -αναλόγως το έτος φοίτησης. Αυτό συμβαίνει, γιατί μέσα στα χρόνια έχει παρατηρηθεί ανομοιομορφία στα δεδομένα μεταξύ των αιτήσεων των φοιτητών.

(π.χ. φοιτητές ίδιου τμήματος και έτους δηλώνουν διαφορετικό Σύνολο μαθημάτων για την απόκτηση πτυχίου)

Το συνολικό άθροισμα των πόντων ενός φοιτητή δίνεται τελικά από τον τύπο:

Final Points= P(1+BM)

Όπου:

B: είναι το Bonus

M: είναι το Malus

Για το εκάστοτε φοιτητή, εφόσον υπάρχουν.

Μετά το συνέδριο ανταλλαγής των θέσεων Exchange Internship, που πραγματοποιείται συνήθως τον Ιανουάριο, θα ανακοινωθούν οι διαθέσιμες θέσεις πρακτικής ανά τμήμα. Ο πρώτος κάθε κατάταξης έχει το δικαίωμα να επιλέξει ποια θέση τον ενδιαφέρει. Οι εναπομείνασες θέσεις στέλνονται στον 2ο της κάθε κατάταξης κ.ο.κ. Η διανομή των θέσεων και η αποστολή των εγγράφων στους φορείς πρακτικής ολοκληρώνεται συνήθως μέχρι μέσα Μαρτίου. 

Σημείωση: Φυσικά ισχύουν και στην περίπτωση των Exchange Internship οι προϋποθέσεις κάθε θέσης. Αν για παράδειγμα ο φορέας πρακτικής ζητάει ο υποψήφιος να έχει ξεπεράσει το 4ο έτος, και ο 1ος της κατάταξης φοιτάει μόλις στο 3ο, δεν θα μπορέσει να επιλέξει την συγκεκριμένη θέση. 

 

Global Internship

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεσαι για τις θέσεις ανοιχτού ανταγωνισμού Global Internship,αυτές δημοσιεύονται όλο το χρόνο στην Exchange Platform, με κάποιες διακυμάνσεις στον αριθμό τους αναλόγως την περίοδο.

Η διαδικασία πρακτικής για φοιτητές του AΠΘ μέσω των θέσεων Global, περιλαμβάνει διάφορα στάδια, όπως η αίτηση κάθε φοιτητή για ΜΙΑ θέση πρακτικής τη φορά και συνέντευξη για προεπιλογή.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η προεπιλογή ενός φοιτητή για μια θέση Global, δίνονται παρακάτω με φθίνουσα σειρά βαρύτητας!

1. Σχολή

Κάθε θέση αναγράφει τις ειδικότητες με τις οποίες σχετίζεται (μπορείς να το βρεις στο τμήμα της αίτησης με όνομα Student Required). Συνεπώς η σχολή του κάθε φοιτητή που κάνει αίτηση πρέπει να είναι μια εξ αυτών!

Ειδική περίπτωση του Βiomedical Engineering: Δεχόμαστε σχολές όπως Χημικούς Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς ή/και Βιολόγους, στην περίπτωση που τα προσόντα των φοιτητών είναι σχετικά με τη θέση.

2. Έτος Φοίτησης

  Κάθε θέση αναγράφει το έτος που πρέπει να έχει συμπληρώσει ο φοιτητής, για να κάνει αίτηση για τη συγκεκριμένη θέση πρακτικής (μπορείς να το βρεις στο τμήμα της αίτησης με όνομα Student Required). Συνεπώς ο φοιτητής πρέπει οπωσδήποτε να πληροί αυτή την προϋπόθεση!

3. Ημερομηνίες Πρακτικής

 Προτιμώνται οι φοιτητές που είναι σίγουροι, ότι μπορούν να πάνε για πρακτική για τις ημερομηνίες που επιθυμεί ο φορέας (μπορείς να το βρεις στο τμήμα της αίτησης με όνομα Work Offered). 

4. Γνώσεις Αγγλικών

Εφόσον πρόκειται για πρακτικές στο εξωτερικό, οι γνώσεις Αγγλικών είναι το σημαντικότερο προσόν για έναν φοιτητή.

Excellent σημαίνει επίπεδο C1-C2 (ουσιαστικά Proficiency)

Good σημαίνει επίπεδο B1-B2 (Lower)

Fair σημαίνει επίπεδο Α2 (αρκεί να έχει κάποια πιστοποίηση στα Αγγλικά)

Αν από το βιογραφικό δεν προκύπτει η κατάλληλη πιστοποίηση για τη θέση (δηλ. Η θέση να θέλει Excellent και ο φοιτητής να έχει Lower), τότε ο φοιτητής απορρίπτεται κατευθείαν χωρίς συνέντευξη. Ως πιστοποίηση δεχόμαστε και IELTS, TOEFL.

5. Γνώση Άλλης Ξένης Γλώσσας

Σε περίπτωση που υπάρχει και άλλη απαιτούμενη γλώσσα (να υπάρχει το AND στο τμήμα Student Required στο Language Required), τότε ισχύουν τα ίδια με τα Αγγλικά (κριτήριο 4).

6. Τεχνικές Γνώσεις

Προτιμώνται φοιτητές που έχουν συμμετέχει σε ομαδικά Project ή/και η Πτυχιακή/Διπλωματική τους, τα οποία είναι σχετικά με αυτά που ζητούνται στo τμήμα Student Required στο Required Knowledge and Experiences της θέσης.

Προτεραιότητα δίνεται στους φοιτητές που έχουν συμμετέχει στα περισσότερα Project, τα οποία σχετίζονται με τις απαιτήσεις.

7. Παρουσία στη Συνέντευξη

Προτιμώνται φοιτητές που εμπνέουν σιγουριά και είναι ευπρεπείς, τόσο από άποψη ευγένειας, όσο και στη συνέπεια τους στο ραντεβού της συνέντευξης.

8. Επιπλέον Εμπειρίες – Μ.Ο 

Προτιμώνται οι φοιτητές που έχουν μια γενικά καλή εικόνα ως φοιτητές (αν το επιθυμεί η θέση), το οποίο θα πρόκυπτε από υψηλούς Μ.Ο (από 7 και πάνω).

Σημείωση: Πρέπει να διαβαστεί το τμήμα Additional Information της αίτησης, σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απαίτηση (π.χ. ο φοιτητής να μην έχει αποφοιτήσει από το προπτυχιακό πριν κάνει την αίτηση)

Προφανώς, παίζει ρόλο η ΣΥΝΟΛΙΚΗ εικόνα κάθε φοιτητή μέσα από τη διαδικασία της συνέντευξης!

Η προτεραιότητα της ομάδας μας είναι να σας δώσει ευκαιρίες!

 

***Σε αυτόν τον κύκλο των αιτήσεων επιλέγεις συγκεκριμένα από τον λίστα, την θέση για την οποία θέλεις να αιτηθείς. Συμπληρώνεις την ηλεκτρονική αίτηση και ένα μέλος της επιτροπής μας θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σου ώστε να κανονίσετε κάποια συνέντευξη. 

Σημειώνεται ότι οι διαθέσιμες θέσεις στην λίστα ανανεώνονται συχνά, οπότε ακόμα και αν δεν βρεις άμεσα κάτι που σου ταιριάζει, μπορείς να κοιτάξεις ξανά την επόμενη εβδομάδα. 

Για να δεις τις θέσεις ακολούθησε τις οδηγίες που θα βρεις  εδώ.

 

Σημειώνεται ότι κάθε θέση Global Internship έχει δική της προθεσμία αποστολής των απαραίτητων εγγράφων. Κατ’ επέκταση, η αίτηση για την θέση πρέπει να γίνει τουλάχιστον 7 μέρες πριν την προθεσμία, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνει συνέντευξη, να συγκεντρωθούν, να ελεγχθούν και να εγκριθούν όλα τα δικαιολογητικά. 

Μπορείς να βρεις περισσότερες πληροφορίες για την διαδικασία εδώ.

 

Λίγα λόγια για τα απαραίτητα έγγραφα

Για να σταλεί η υποψηφιότητά σου στον φορέα πρακτικής απαιτούνται κάποια έγγραφα, μεταξύ των οποίων: βιογραφικό σημείωμα, cover letter, αναλυτική βαθμολογία στα αγγλικά, αντίγραφο πτυχίου ξένων γλωσσών, προαιρετικά συστατικές επιστολές κα. 

Αφού γίνεις δεκτός από την επιτροπή μας, θα λάβεις αναλυτικές πληροφορίες από εμάς, καθώς και συμβουλές, γύρω από την σωστή σύνταξη όλων των δικαιολογητικών. 

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι καθώς όλα τα έγγραφα πρέπει να είναι στα αγγλικά, καθώς απευθύνονται στον φορέα πρακτικής και την επιτροπή της χώρας υποδοχής, είναι καλό ο υποψήφιος να έχει ήδη προετοιμάσει κάποια από αυτά πριν κάνει αίτηση για κάποια θέση. 

Ειδικά η αναλυτική βαθμολογία στα αγγλικά, αποτελεί ένα πολύ χρονοβόρο έγγραφο, καθώς συχνά δεν δίνεται μεταφρασμένη από την γραμματεία της σχολής, και ο υποψήφιος πρέπει να απευθυνθεί σε μεταφραστικό ή λογιστικό γραφείο που κάνει αυτή την δουλειά.

 

IAESTE LOGO